Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

“We kijken uit naar de samenwerking. Hierdoor kunnen we van elkaar leren en daarmee nog meer bedrijven helpen met digitaliseren.”

Op vrijdag 1 september 2023 is de samenwerking tussen het project DATASET van het Fieldlab TISL en Logistiek Digitaal (onderdeel van het DIL programma) bevestigd met een stevige handdruk. Beide partijen hebben een eigen aanpak om de digitalisering van logistieke ketens te gaan versnellen en zagen in dat hun plannen gezamenlijk nog meer impact kunnen hebben. Deze samenwerking zal het mkb helpen ‘Digital Ready’ te worden en datagedreven logistiek mogelijk te maken.

Vanuit het project DATASET zijn René Hendrickx als projectleider van Fontys en Gerwin Zomer als Programme Director Logistics van het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) aanwezig bij het formaliseren van deze samenwerking. Zij namen het initiatief om het DATASET project te starten met als doel het Noord-Limburgse mkb te ondersteunen bij de digitalisering van hun logistiek. Door de gezamenlijke doelen met het landelijk initiatief Logistiek Digitaal, waren de voordelen van een samenwerking overduidelijk. Johan Kerver en Anneloes van Klaveren waren aanwezig ter vertegenwoordiging van Logistiek Digitaal.

Slim samenwerken door het delen van inzichten

Digitalisering is de komende jaren dé onderscheidende factor, met name voor het mkb. Nederland heeft een efficiëntere en duurzamere logistiek hard nodig. Maar het lijkt alsof het mkb de kansen laat liggen die digitalisering met zich meebrengt. Daarom biedt Logistiek Digitaal ondersteuning aan mkb-bedrijven die verder willen met digitalisering om klaar te zijn voor wat in de toekomst nodig is om mee te blijven doen: nationaal, maar ook internationaal. Op de website www.logistiekdigitaal.nl is aanbod te vinden met diverse initiatieven die helpen bij het digitaliseren van logistieke processen.  

DATASET focust zich op het Noord-Limburgse mkb en ontwikkelt samen met bedrijven een ecosysteem en innovatieplatform om de samenwerking tussen logistiek en ICT te bevorderen. Door kennis en inzichten van het Noord-Limburgse als het landelijke programma te delen, heeft dit grote voordelen voor beiden.

Over DATASET en het Fieldlab TISL

DATASET is een deelproject binnen het grotere project ‘Digital Greening’, en mede gefinancierd door de regio Noord-Limburg onder het Fieldlab Programma Technological Innovation & Smart Logistics (TISL). In dit project helpen BISCI-onderzoekers en studenten van Universiteit Maastricht en Fontys Hogeschool (mkb)bedrijven met de juiste stappen in hun digitale transitie (DATASET) en hun verduurzamingsagenda (Carbon-les). In DATASET wordt, net als in het DIL programma, aan de hand van een scanmethode vastgesteld hoe digitaal volwassen het betreffende bedrijf is. Vervolgens worden verbeterprojecten geformuleerd en uitgevoerd om de bedrijven meer data gedreven te laten werken. 

“We kijken uit naar de samenwerking. Hierdoor kunnen we van elkaar leren en daarmee nog meer bedrijven helpen met digitaliseren.” – Anneloes van Klaveren, adviseur digitalisering Logistiek Digitaal

Over het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)

Logistiek Digitaal is onderdeel van het DIL-programma. DIL is een programma waarbij overheid en bedrijfsleven samen optrekken en wordt financieel ondersteund door een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN, douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven werken samen aan de uitvoering. Het DIL-programma realiseert een versnelling van de ontwikkeling van een decentrale basis data infrastructuur en helpt ondernemers stappen te maken naar datagedreven werken. Connekt treedt op als programmabureau en coördineert de uitvoering.

Click to listen highlighted text!