Bedrijven in logistieke ketens krijgen hulp bij digitalisering
Sinds eind vorig jaar is Logistiek Digitaal in het leven geroepen om Nederlandse bedrijven in logistieke ketens te helpen met digitaliseren. En dat is hard nodig: slechts 10% van het midden- en kleinbedrijf in deze ketens is ‘digital ready’.
Dat betekent dat je als bedrijf je processen zover hebt gedigitaliseerd, dat je klaar bent om digitaal samen te werken. Logistiek Digitaal breidt haar (veelal gratis) dienstverlening dit jaar flink uit.
Werk aan de winkel dus. Adviseur digitalisering Anneloes van Klaveren kan niet wachten om aan de slag te gaan: “Bedrijven overtuigen van het nut van digitalisering is niet per se nodig. Veel belangrijker is het om samen in beeld te brengen hoe je als bedrijf kunt transformeren naar een digitaal vaardige organisatie die data gedreven kan werken. Digitalisering moet echt een middel zijn en geen doel op zich. Met Logistiek Digitaal helpen we bedrijven om vanuit hun eigen strategie aan de slag te gaan. Online zijn we actief en te bereiken www.logistiekdigitaal.nl”.
“Digitalisering moet echt een middel zijn en geen doel op zich. Met Logistiek Digitaal helpen we bedrijven om vanuit hun eigen strategie aan de slag te gaan.”
Meten is weten: ieder bedrijf een eigen aanpak
Bij Logistiek Digitaal begint alles met inzicht in de huidige situatie. Hoever is een bedrijf met digitalisering? Hoe werken processen, technieken en mensen? Een nulmeting dus. Op basis van die eerste scan ontstaat een aanpak en advies die past bij het bedrijf.
Inzet van slimme studenten
Een belangrijk onderdeel van het dienstenaanbod zit ook in de koppeling tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Studenten nemen opdrachten aan en gaan aan de slag met actuele digitaliseringsvraagstukken van bedrijven in hun eigen regio. Van strategie tot praktische praktijkoplossingen. Het mes snijdt aan twee kanten: studenten verrijken hun studie met praktijkervaring en bedrijven halen actuele kennis binnen en maken kennis met de werknemers van de toekomst.
Zelf aan de slag
Bedrijven die zelf al aan de slag willen kunnen bij Logistiek Digitaal ook terecht voor handige tools die helpen ter inspiratie of voor financiering. Via een subsidieoverzicht zie je in een oogopslag welke mogelijkheden er bestaan om investeringen wat aantrekkelijker te maken. Daarnaast is er een LMS (leerplatform) in de maak waar werknemers van bedrijven via e-learning extra kennis over digitalisering kunnen opdoen.

Logistiek Digitaal is onderdeel van het DIL programma
DIL (Digitale Infrastructuur Logistiek) is een programma waarbij overheid en bedrijfsleven samen optrekken en wordt financieel ondersteund door een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, Evofenedex en TLN werken samen aan de uitvoering. Het DIL programma realiseert een versnelling van de ontwikkeling van een decentrale basis data infrastructuur en helpt ondernemers stappen te maken naar data-gedreven werken. De uitvoering van DIL ligt bij programmabureau Connekt.