Kennisbank

Wat is digitaal voorraadbeheer en wat zijn de voordelen?

Geschreven door De Redactie | May 5, 2025 3:53:30 PM

Digitaal voorraadbeheer is het gebruik van software oplossingen en technologieën om de voorraad van een bedrijf te beheren, monitoren en optimaliseren. Traditionele methoden bestaan vaak uit handmatige voorraadtellingen, veel zoeken en papierwerk. Digitaal voorraadbeheer vindt plaats in een softwaresysteem en wordt ondersteund met andere technologie in een magazijn. Zo kun je gebruik maken van real-time data, automatisering en slimme algoritmes om de voorraden te beheren. 

Een digitaal magazijn 

In magazijnen waar de voorraad digitaal wordt beheerd, kan er gebruik gemaakt worden van verschillende technologieën, zoals: 

  • Een warehousemanagementsysteem (WMS) 
  • Barcode- of RFID-scanners 
  • Barcodelabelprinters of tracking technologie (zoals RFID) 
  • Analyse software en rapportagetools 
  • Een wifi-netwerk 
  • Intern transportvoertuigen (zoals heftrucks en robots) 
  • Dynamische opslagsystemen met eventueel eigen software (zoals een Paternoster systeem of een autostore systeem) 
  • Integratie met andere bedrijfssystemen (zoals een ERP) 
  • In het gemiddelde magazijn zijn absoluut niet alle bovenstaande technologiën aanwezig. Daarnaast zijn niet alle technologiën in de meest geavanceerde vorm vereist om digitaal voorraadbeheer mogelijk te maken. Dat komt pas als een volledig automatisch en digitaal magazijn de wens is. Met een eenvoudig WMS, wifi, een labelprinter en een scanner is digitaal voorraadbeheer mogelijk.

Voordelen van digitaal voorraadbeheer 

Verbeterde nauwkeurigheid 

Met het gebruik van digitale systemen worden er minder snel menselijke fouten gemaakt bij het bijhouden van de voorraad. De systemen ondersteunen namelijk de mensen bij het uitvoeren van hun werk. Daarnaast zorgen real-time updates ervoor dat de voorraadniveaus nauwkeuriger zijn. Dit leidt tot betere besluitvorming en minder overtollige voorraad of tekorten. 

Kostenbesparingen 

Met digitaal voorraadbeheer heb je beter inzicht in de voorraadniveaus. Hierdoor hebben bedrijven de informatie waarmee ze bijvoorbeeld hun inkoop kunnen optimaliseren. Slimmer inkopen resulteert in lagere voorraadkosten en een betere cashflow. Bovendien kan het opslagruimte besparen.  

Verhoogde efficiëntie 

Automatisering van voorraadprocessen bespaart tijd, laat processen soepeler verlopen en vermindert de werklast van medewerkers. Hierdoor kunnen zij zich concentreren op andere taken, zoals klantenservice of strategische planning. 

Verbeterde klanttevredenheid 

Met nauwkeurige voorraadgegevens kunnen bedrijven sneller reageren op klantvragen en orders. Hierdoor zijn er kortere levertijden en minder 'out-of-stock' situaties. Dit zorgt voor verbeterde klanttevredenheid.  

Betere besluitvorming 

Digitale voorraadbeheersystemen verzamelen informatie die gebruikt kunnen worden voor uitgebreide rapportages en analyses. Met de inzichten die je hieruit kunt halen, kunnen managers overwogen beslissingen nemen over bijvoorbeeld inkoop, veiligheidsvoorraad, prijsstrategieën en productaanbod. 

Verhoogde flexibiliteit 

Cloud-gebaseerde softwaresystemen maken het mogelijk om de voorraad vanaf elke locatie en op elk moment te beheren. Dit is vooral waardevol voor bedrijven met meerdere vestigingen of voor managers die vaak onderweg zijn. 

Verbeterde traceerbaarheid 

Softwaresystemen maken het eenvoudiger om de herkomst, status en bewegingen van producten te volgen. Dit kan belangrijk zijn tijdens verschillende logistieke processen, zoals een kwaliteitscontrole, het naleven van regelgeving en het afhandelen van recalls. 

Uitdagingen bij implementatie 

Een WMS, wifi, een labelprinter en een scanner vormen de basis voor digitaal voorraadbeheer. De eerste stap naar een digitaler magazijn is daarom ook vaak het onderzoeken en implementeren van deze technologie. Vervolgens kun je de processen en technologie gaan verbeteren en steeds geavanceerder maken.  

Hoewel er voornamelijk voordelen aan digitaal voorraadbeheer verbonden zijn, zijn er ook enkele uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden tijdens de implementatie.  

Ten eerste kunnen de investeringskosten voor software en hardware aanzienlijk zijn. Zowel de aanschaf- als onderhoudskosten. Het is belangrijk om daarom altijd de mogelijkheden te onderzoeken en een kosten-batenanalyse te maken zodat je de investering kan rechtvaardigen. 

Daarnaast is er de trainingstijd nodig voor de medewerkers die in het magazijn werken. Het implementeren van een nieuw systeem vereist dat medewerkers de tijd krijgen om vertrouwd te raken met de nieuwe technologieën en processen. Dit gebeurt niet in één werkweek. Maar alleen dan kan de overgang soepel verlopen.  

Een andere uitdaging is de integratie met bestaande softwaresystemen. Het kan complex zijn om een nieuw digitaal voorraadbeheersysteem naadloos te laten samenwerken met al bestaande software en processen binnen de organisatie. Dit vraagt om een zorgvuldige planning en mogelijk technische aanpassingen door een ICT-afdeling of leverancier. 

Tot slot kan er altijd sprake zijn van weerstand tegen veranderingen. Medewerkers kunnen terughoudend zijn om nieuwe systemen en processen te omarmen. Probeer voorbereidingen te treffen om de weerstand te voorkomen en creëer betrokkenheid bij het project om de digitalisering te bevorderen.