Terugkijken: Aan de slag met AI in de logistiek
Wat betekent AI écht voor jouw logistieke processen? We ontdekten het tijdens de Dag van Digitalisering op woensdag 18 juni 2025, met voorbeelden uit de praktijk en handvatten om zelf aan de slag te gaan. Op deze pagina's blikken we terug met een aantal highlights van de dag.
Bekijk hier de foto's terug
Je kunt op de foto's klikken om ze te vergroten. Wil je de foto's delen? Vinden we leuk om terug te zien, noem ons in je bericht met Logistiek Digitaal, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN).
“Uit onderzoek van evofenedex blijkt dat 60% van de logistieke bedrijven concrete interesse heeft in AI-toepassingen.”
Onderzoek AI in de handel en logistiek 2025
Zelf aan de slag met AI?

Aan de slag • Kickstart je AI-project
Maak een vliegende start met AI in je logistieke processen
De Dag van Digitalisering is georganiseerd door Logistiek Digitaal, evofenedex en TLN, met ondersteuning door Beurtvaartadres.




Wie waren de sprekers tijdens de Dag van Digitalisering?
Kijk hier terug naar de experts die je meenamen tijdens de Dag van Digitalisering.
.jpeg?width=400&height=380&name=Peter%20de%20Kock%20-%20%C2%A9Walter%20Kallenbach-Speakers%20Academy%20(3).jpeg)
Keynote • Peter de Kock
AI: geen woorden, maar data
Met een mix van feiten, persoonlijke ervaringen en scherpe inzichten start de Dag van Digitalisering met een keynote van Peter de Kock. Als voormalig hoofd van geheime operaties, filmmaker en Chief Imagination Officer neemt hij ons mee in een verhaal over innovatie, technologie en menselijk gedrag. Met humor en verbeeldingskracht prikkelt hij onze denkwijze en laat hij zien hoe AI niet alleen systemen verandert, maar ook onze kijk op de wereld.
Peter promoveerde aan Tilburg University op een onderzoek naar hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden om toekomstige incidenten te voorspellen. Zijn werk onthult niet alleen de kracht van AI, maar ook hoe voorspelbaar menselijk gedrag soms is. Een verrassende start van de dag die gegarandeerd stof tot nadenken geeft.
Keynote • Sebastian Piest
Kickstart je AI-projecten in de logistiek
Hoe begin je als mkb-bedrijf met Artificial Intelligence en datascience? In deze interactieve sessie neemt Sebastian Piest je mee in de eerste stappen van een succesvol AI-project. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, inzichten uit onderzoek en een ontwikkelde AI-toolbox laat hij zien wat werkt, welke valkuilen je kunt vermijden en hoe je de slagingskans vergroot.
Sebastian deelt lessen uit eerdere projecten en laat zien welke algoritmes het meest geschikt zijn voor de opstartfase. Ook introduceert hij de Community of Practice ‘AI in de logistiek’ – een netwerk waarin bedrijven kennis en ervaringen delen. De microfoons staan open: stel je vragen, deel je ervaring en leer van anderen.

Deze experts gaven de breakoutsessies

Sanne van den Bogaart
Data Scientist - Pipple

Tom van der Schelde
Adviseur Digitalisering - Logistiek Digitaal

Nanne Schriek
Supply Chain Management - evofenedex

Oscar van Veen
Adviseur Digitalisering - Logistiek Digitaal

Mike Meewezen
Online marketeer - evofenedex

Arjen Eisink
Adviseur Digitalisering - Logistiek Digitaal

Jeroen Lohuis
Docent Masterclass Verandermanagement Logistiek Digitaal
Dit waren de breakoutsessies tijdens de Dag van Digitalisering
Dit voorjaar onderzocht evofenedex het gebruik van AI en data in de logistiek en handel. Passen we AI toe? Doen we dat wel slim? En hoe gaan we om met data? Nanne Schriek van evofenedex presenteert de kersverse onderzoeksresultaten en geeft zijn analyse. De onderzoeksresultaten geven je niet alleen inzicht, maar ook richting: waar liggen de kansen, waar lopen anderen tegenaan en hoe scoor jij ten opzichte van de benchmark?
AI verandert onze wereld en ons werk drastisch. Het incorporeren van AI in je bedrijfsvoering vraagt een andere manier van denken. Hoe benader je deze verandering met een open mindset? En hoe krijg je de hele organisatie hierin mee? In deze sessie geeft Jeroen Lohuis je inzicht én concrete handvatten.
Wat betekent AI voor de werkzaamheden van de planningsafdeling binnen jouw organisatie? Succesvolle inzet van AI vraagt namelijk niet alleen om slimme systemen, maar ook om mensen die ermee kunnen én willen werken. Tijdens dit rondetafelgesprek delen uitgenodigde experts hun visie op de impact van AI op planning en bedrijfsvoering. Als deelnemer luister je niet alleen naar het gesprek aan tafel — je wordt actief uitgenodigd om mee te praten, vragen te stellen en je mening te geven.
In deze interactieve sessie schetst Arjen Lagerweij aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe een magazijnproces met AI geoptimaliseerd kan worden. Daarna ga je zelf aan de slag op een aangereikte, gestructureerde manier.
Samen met andere deelnemers bedenk je voor een deelproces van de magazijnoperatie welke AI-functionaliteit zorgt voor meer efficiëntie, kortere doorlooptijden of een hogere betrouwbaarheid. Na korte presentaties van de uitkomsten van de verschillende teams, sluit Arjen af met een kernachtige samenvatting.
Toepassing van AI biedt volop kansen. Maar hoe weet je of je bedrijf klaar is om die stap te zetten? Dan moet je eerst je digitale basis op orde hebben. Check of je organisatie Digital ready is met Logistiek Digitaal. Logistiek Digitaal helpt ondernemers in transport en logistiek met digitaliseren. In deze sessie neemt adviseur digitalisering Oscar van Veen je bij de hand, legt uit hoe je weet of je de digitale basis op orde hebt en welke stappen je zet op weg naar digitalisering.
Stel je voor: je hebt een goed idee voor een app, maar je kan helemaal niet programmeren. Tot voor kort had je twee opties: zelf leren coderen óf een dure ontwikkelaar inhuren. Die tijd is misschien wel voorbij. Met AI-aangedreven ‘vibe-codingtools’ vertel je in gewone taal wat je wilt bouwen, en de AI zet dit om in werkende code. Je hoeft niet te programmeren; je beschrijft gewoon je idee, past het aan en voor je het weet staat er een werkende app.
We nemen een paar van die tools mee naar de sessie en gaan ‘jammen’. Heb je een leuk klein app ideetje? Neem het mee en we gaan het in deze sessie bouwen (of eigenlijk: prompten)! Ondertussen bespreken we onze ervaringen met een ervaren softwareontwikkelaar en filosoferen over wat deze tools gaan betekenen.
Stel je voor: je eigen AI-assistent die je helpt bij het analyseren of opschonen van data, het schrijven van teksten of andere logistieke toepassingen. Je hebt het binnen handbereik.
In deze praktische workshop ga je zelf aan de slag met het bouwen van je eigen AI-assistent met Chat GPT. Verbaas je over hoe laagdrempelig dit is. En dan het allermooiste: hij is de volgende dag direct inzetbaar!
Voor deze breakoutsessie heb je een eigen betaald ChatGPT-account nodig.